Webinar 27 maart 2025: klaar voor de toekomst van de netwerkzorg?

Van zorgverlening puur binnen de instellingsmuren, verschuift de zorg steeds meer naar een intensief samenspel tussen tal van zorgorganisaties. Netwerkzorg dus. Georganiseerd rond cliënten en patiënten. En dat is goed nieuws voor de mensen om wie het draait, maar een forse uitdaging voor de ICT in je zorgorganisatie. Want hoe faciliteer je die netwerkzorg veilig en effectief? Een complexe opgave, zeker met de Wet DIAZ. 

Om effectief samen te kunnen werken, is veilige gegevensuitwisseling én een betrouwbare digitale identiteit een basisvoorwaarde. Natuurlijk zonder dat de ICT-ondersteuning onnodig complex wordt. Daar hebben ICT-managers in de zorg de handen nu al vol aan.

DIAZ: nieuwe manier van identificatie 
Dit jaar komt daar de Wet Digitale Identificatie en Authenticatie in de Zorg (DIAZ) nog eens bij, met grote gevolgen voor de manier waarop zorgprofessionals zich moeten identificeren en gegevens kunnen uitwisselen. Die nieuwe vormen van identificatie en autorisatie brengen veel voordelen met zich mee. Zo biedt de overstap van de traditionele UZI-pas naar een digitale zorgidentiteit je zorgprofessionals veel meer flexibiliteit. 

Hogere eisen aan security en compliance
Maar DIAZ levert je zorgorganisatie, en zeker je ICT-team, óók veel werk op. De digitale zorgidentiteit stelt bijvoorbeeld hogere eisen aan security en compliance. Een mobiele telefoon is immers niet meer alleen een werkmiddel, maar ook een toegangspoort tot cruciale zorginformatie. Hoe zorg je ervoor dat deze en andere gegevens veilig blijven terwijl je de toegankelijkheid voor zorgprofessionals verbetert? En hoe blijf je tegelijk ook de samenwerking met andere zorgorganisaties goed ondersteunen?

Samenwerking breed ondersteunen
De realiteit is dat het organiseren van samenwerking een uitdaging is. Dat is het al als het slechts om 2 zorgaanbieders gaat. Laat staan wanneer samenwerking in bredere netwerken nodig is. Handmatige afstemming tussen individuele organisaties is met die bredere samenwerkingen simpelweg niet langer houdbaar. Om de samenwerking in netwerkzorg efficiënt en veilig te organiseren, is een duurzaam (regionaal) gezondheidsinformatiestelsel nodig.


Naar een duurzaam gezondheidsinformatiestelsel

Wij helpen je met KPN Health om met je zorgorganisatie de stap naar een duurzaam gezondheidsinformatiestelsel te zetten. Dat maken we zo eenvoudig mogelijk voor je, met oplossingen als KPN Identity, Health Exchange, DVA of Mitz. Met deze en andere oplossingen waarborgen we de technische, syntactische, semantische en organisatorische interoperabiliteit. Zo zorgen we ervoor dat je zorgprofessionals sneller en beter kunnen samenwerken en dat ze veilig en efficiënt gegevens kunnen uitwisselen.

 

Samenwerken aan nieuwe toepassingen
Voor je zorgprofessionals is, naast veiligheid, functionaliteit minstens zo belangrijk. Daarom ondersteunen we met onze oplossingen ook taken als proactieve zorgplanning, verpleegkundige overdrachten, samenwerking in de wijk, multidisciplinair overleg (MDO), welzijn op recept of secundair gebruik voor populatiemanagement en kwaliteitsverbetering. Dat doen we natuurlijk niet alleen. Samen met een groeiend aantal organisaties en regio’s die kiezen voor co-creatie en innovatie, werken we doorlopend aan nieuwe oplossingen en toepassingen.

Ontdek de voordelen van de digitale zorgidentiteit

Benieuwd hoe je jullie organisatie klaar maakt voor DIAZ en toekomstbestendige netwerkzorg? In een webinar deelt onze CMIO Stef Mentzel de nieuwste inzichten en laat hij je zien hoe digitale zorgidentiteit en interoperabiliteit niet alleen compliancevereisten zijn, maar ook kansen bieden. Voor betere, veiligere en efficiëntere samenwerking in de zorg.

Wil je hier meer over weten? Neem gratis deel aan het Webinar van KPN Health op 27 maart (15.00 – 16.00 uur) over ‘De Zorg van vandaag én morgen’! 

Terug naar overzicht