Naar een duurzame toekomst voor de zorgcoördinatie van acute zorg in Limburg
De zorg staat voor ongekende uitdagingen door een toenemende zorgvraag, personeelstekorten en de toenemende complexiteit van zorg. In Limburg is binnen het Integraal Zorgakkoord (IZA) een ambitieuze aanpak gepresenteerd om acute zorg te transformeren en te coördineren. Het uitgangspunt is om de juiste zorg op de juiste plek en op het juiste moment te leveren, zodat patiënten beter geholpen worden en het zorgpersoneel effectiever kan worden ingezet.
Na goedkeuring van de snelle toets in september 2024 zijn we met een enorm gemotiveerd projectteam in staat geweest op 20 december 2024 ons transformatieplan zorgcoördinatie acute zorg van het ROAZ Limburg in te dienen. Op 4 december 2024 hebben we onze aanpak voor digitale ondersteuning van de zorgcoördinatie acute zorg kunnen presenteren aan VGZ, VZ en Zilveren kruis.
Eén van de kernpunten van het plan is de ontwikkeling van een integrale en regionale Zorg Coördinatie Voorzieningen. Deze virtuele structuur biedt een naadloze coördinatie van zorg, waarbij iedere patiënt razendsnel de juiste zorgverlener krijgt toegewezen. Uniforme triageprotocollen en actueel inzicht in regionale capaciteit vormen daarbij de spil. Zo wordt voorkomen dat patiënten onnodig worden doorverwezen naar de verkeerde locatie, en wordt de beschikbare capaciteit optimaal benut.
Limburg streeft naar een sluitend regionaal zorgnetwerk door partijen als huisartsenposten (HAP’s), spoedeisende hulp (SEH), ambulancediensten (RAV), verpleeg- en verzorgingshuizen (VVT) en de GGZ actief te laten samenwerken. Door gebruik van uniforme protocollen en moderne technologie, zoals beeldbellen, ontstaat een vlotte overdracht van kennis en informatie. Dit vertaalt zich in snellere én betere zorg voor de patiënt.
Technologie speelt een cruciale rol bij het verbeteren van de acute zorg. Denk aan één integraal patiëntensysteem dat zorgverleners en instellingen met elkaar verbindt, maar ook aan het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) om triageprocessen te versnellen. Door gegevensuitwisseling en capaciteitsmanagement via slimme digitale oplossingen te stroomlijnen, kan iedere zorgverlener op het juiste moment beschikken over de meest actuele en relevante informatie.
In een krappe arbeidsmarkt is het essentieel om zorgmedewerkers te behouden en te enthousiasmeren. De Limburgse Triage Academie (LTA) speelt hierin een sleutelrol. Deze academie leidt professionals op tot breed inzetbare triagisten, waardoor niet alleen de kwaliteit van zorg stijgt, maar ook de tevredenheid van de medewerkers zelf. Goed getrainde en gemotiveerde teams leggen de basis voor een sterk zorgsysteem.
De impact van dit transformatieplan is groot: een aanzienlijke afname van acute zorgvragen, efficiëntere doorstroming in de zorgketen en meer balans voor het zorgpersoneel. De kracht van dit initiatief ligt in de regionale verankering. Belangrijk is dat de samenwerking niet stopt bij de medische keten: ook het sociale en preventieve domein, zoals mantelzorg en de eerstelijnszorg, worden actief betrokken. Limburg laat zo zien dat samenwerking, digitalisering en innovatie de basis vormen voor een toekomstbestendige acute zorg. Het is een hoopvol en inspirerend voorbeeld voor andere regio’s, waarbij de patiënt én de zorgverlener profiteren van een efficiënter en menselijker zorglandschap. Wij zijn trots op onze bijdrage aan deze aanvraag.