Samenwerking in de zorg: gedeelde zorg begint in Midden-Holland

Op 10 oktober 2024 zette de regio Midden-Holland een belangrijke stap richting een toekomstbestendige zorg. Met een enorm krachtig team vanuit KPN Health en haar ketenpartners OpenHealth en Adapcare gaven wij een demonstratie van de werking van een Gedeelde Zorg Netwerk Omgeving voor Midden-Holland. Door een specifieke casus te presenteren, konden we tonen hoe deze digitale regio-oplossing de gewenste functionaliteiten voor Midden-Holland kan realiseren.

Traditioneel werken zorgorganisaties binnen hun eigen systemen, zoals elektronische patiëntendossiers (EPD’s) of cliëntdossiers (ECD’s). Dit kan samenwerking tussen bijvoorbeeld huisartsen, thuiszorg en welzijn bemoeilijken. Het nieuwe platform zet hier een streep door, doordat gegevens in de regionale context direct beschikbaar worden gesteld. Zo hoeven zorgprofessionals niet langer te ‘zoeken’ in andermans systemen en wordt dubbel werk voorkomen. Tegelijkertijd blijft de vertrouwelijkheid gewaarborgd dankzij veilige identificatie en heldere afspraken over toestemming.

Deze regio-oplossing reikt verder dan alleen het koppelen van gegevens. De ingebouwde digitale zorgidentiteit (DEZI) zorgt voor een veilige en gebruiksvriendelijke inlog, terwijl multidisciplinaire samenwerking plaatsvindt via gedeelde werkruimtes, chatfunctionaliteiten en geïntegreerde agenda’s. Het platform maakt gebruik van geavanceerde standaarden, zoals FHIR, om ervoor te zorgen dat data actueel en consistent blijft. Daarnaast zijn viewer-functionaliteiten beschikbaar, waarmee zorgverleners in één oogopslag het complete beeld van een patiënt of cliënt kunnen zien.

Tijdens onze demonstratie op 10 oktober gebruikten we een concrete casus om de kracht van het platform te illustreren. Denk aan een 80-jarige cliënt die na een val verschillende vormen van zorg nodig heeft: medische ondersteuning door de huisarts, fysiotherapie en welzijn vanuit de wijkcoach. Met het gedeelde platform konden deze zorgprofessionals in real time samenwerken. Dit bespaart tijd, voorkomt misverstanden en zorgt ervoor dat de cliënt de juiste zorg op het juiste moment ontvangt.

De modulaire opzet van de oplossing maakt het mogelijk om e-health toepassingen toe te voegen wanneer de situatie daarom vraagt. Ook sluit het platform aan op bestaande landelijke initiatieven zoals het Landelijk Schakelpunt (LSP) en Mitz, waardoor de regio Midden-Holland naadloos integreert in het bredere Nederlandse zorglandschap. Dit is essentieel, want inmiddels is ruim 90% van de Nederlandse ziekenhuizen al aangesloten op vergelijkbare infrastructuren.

Zorg wordt steeds complexer, terwijl tekorten aan personeel en middelen oplopen. Met dit initiatief kiest Midden-Holland voor samenwerking als sleutel tot vernieuwing en kwaliteit. Door digitale technologie en mensgerichte processen te combineren, komt een efficiënter én menselijker zorgsysteem binnen handbereik. Dat komt niet alleen de professionals ten goede, maar ook de inwoners van de regio, die verzekerd zijn van tijdige en goed afgestemde zorg. We hebben kunnen laten zien dat co-creatie de sleutel is tot een duurzaam regionaal gezondheidsinformatiestelsel als de Gedeelde Zorg Netwerkomgeving van Midden-Holland.

De demonstratie van 10 oktober vormt een inspirerend voorbeeld van hoe innovatie en samenwerking hand in hand kunnen gaan. Midden-Holland loopt hiermee voorop in het creëren van een gedeelde zorgomgeving die de zorg van vandaag verbetert en de uitdagingen van morgen aankan. Wij zijn trots op onze bijdrage aan deze demonstratie. 

Terug naar overzicht