Datacenter capaciteitsmanagement

Het segment IT Nederland van de Koninklijke KPN N.V. heeft per 1 oktober 2009 een project gestart getiteld “E2E fabrieksbesturing”. De organisatie van IT Nederland ondervindt momenteel hinder van het feit dat de betrouwbaarheid van levering van infrastructuur componenten (servers, storage, datacenter ruimte, vermogen, koeling, bandbreedte netwerk, beschikbare poorten en licenties) aan de ketens beheer en innovatie onvoldoende is. Als gevolg hiervan lopen interne IT projecten voor de business domains consumenten markt, zakelijke markt, mobiel en wholesale & operations uit (in scope, tijd en geld) en loopt de time to market voor nieuwe KPN diensten of uitbreidingen op bestaande diensten op. Om dit ongewenste effect op de (betrouwbaarheid van) levertijden van IT projecten om te buigen wil IT Nederland het “fabrieksproces” binnen het Infrastructure & Operations (I&O) domein verbeteren. Dit fabrieksproces omvat een deel van de processen uit de ITILv3 volumes service design, service transition en service operation. Voor het project is gekozen voor onderstaande projectdoelstelling:

“Het sneller en betrouwbaarder leveren van infrastructuur (hardware en software) componenten vanuit IT NL Infrastructure & Operations aan de IT NL ketens beheer en innovatie, nu en in de toekomst. Om dit te kunnen realiseren zijn de volgende “geneste” deeldoelstellingen vastgesteld:

  1. Aanpassing en synchronisatie van het IT NL I&O leveringsproces om alle gevraagde hardware en software componenten tijdig te kunnen leveren.
  2. De introductie van een capaciteitsmanagement proces binnen de IT NL organisatie om altijd voldoende hardware en software componenten op voorraad te hebben op moment dat deze gevraagd worden. ”

Voor dit project heeft een initiatie plaatsgevonden, is een aanbesteding gehouden voor de ondersteuning van capaciteitsmanagement middels een informatiesysteem met marktpartijen als HP Enterprise, Mansystems en TrendIC en stonden we aan de vooravond van implementatie. Wegens een reorganisatie is besloten dit project voortijdig on hold te zetten.