CWZ kiest voor Nederlandstalig patiëntendossier

NIJMEGEN – Het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) in Nijmegen kiest definitief voor een ander elektronisch patiëntendossier (EPD) dan de EPIC-software, waarmee het Radboudumc sinds 2013 werkt. In 2012 wilde het CWZ – dat al jaren last heeft van ouderwetse computerprogramma’s – nog in zee met het Amerikaanse EPIC. Dat was mede, omdat daarmee de samenwerking met het Radboudumc makkelijker zou worden. Beide ziekenhuizen wisselen veel patiënten uit. Gezamenlijke toegang tot het EPD werd gezien als een groot pluspunt.

Onderhandelingen

De onderhandelingen ketsten af, omdat het computerprogramma voor het CWZ volgens bestuurder Ton Poos te duur werd. Ook zou de privacy van de patiëntengegevens onvoldoende gegarandeerd kunnen worden.

HiX

Het CWZ is nu in vergaande onderhandelingen met het concurrerende HiX-programma van de Nederlandse leverancier ChipSoft. HiX staat voor ‘Healthcare Information X-change’. Die levert software aan ongeveer de helft van de Nederlandse ziekenhuizen.

Nederlandstalig

De keuze voor het Nederlandstalige systeem is mede ingegeven, doordat het relatief makkelijk en snel is in te voeren. Bij het Radboudumc hadden artsen en verpleegkundigen na een half jaar nog steeds moeite met de vaak ingewikkelde gebruiksmogelijkheden van EPIC.

Samenwerking

Volgens een woordvoerder van het CWZ komt de samenwerking met het academische ziekenhuis in Nijmegen niet in gevaar. “Uitwisseling is ook mogelijk tussen EPIC en ChipSoft. Daarnaast is met ChipSoft goede informatie-uitwisseling mogelijk met andere ziekenhuizen en zorgpartners, zoals huisarts, thuiszorg en verpleeghuizen in de regio. Verder biedt het systeem mogelijkheden aan patiënten om hun gegevens in te zien en zelf afspraken te maken.”

Pilot

Een woordvoerder van het Radboudumc voorziet evenmin problemen: “We kijken hoe we de zorg technisch verder kunnen integreren. Zo zijn we op dit moment bezig met een pilot om beelden digitaal uit te kunnen wisselen. Optimalisering van de samenwerking is niet afhankelijk van de keuze van het EPD.”

Ook de CWZ-poliklinieken, waar jaarlijks meer dan 150.000 nieuwe patiënten komen, kunnen volgens het CWZ goed uit de voeten met Chipsoft.

Rol Proveran

Wij hebben een belangrijke rol gespeeld bij de selectieprocedure omtrent de leverancier van het elektronisch patiënt dossier voor dit mooie en unieke top klinische, Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis.